Heta Roger
Czy chcesz zareagować na tę wiadomość? Zarejestruj się na forum za pomocą kilku kliknięć lub zaloguj się, aby kontynuować.



 
IndeksLatest imagesSzukajRejestracjaZaloguj

 

 Hierarchia

Go down 
AutorWiadomość
Szwecja

Szwecja


Reprezentowana Nacja: : Szwecja
Stopień/Stanowisko: : Kapitan
Liczba postów: : 27

Hierarchia Empty
PisanieTemat: Hierarchia   Hierarchia EmptyNie Mar 29, 2015 10:37 pm

Nie przejmujcie się jeśli ranga, którą otrzymaliście jest niska, lub wam nie odpowiada. Istnieją dwie (nie licząc dekapitacji) możliwości pozbycia się niechcianego stanowiska. Po pierwsze, można skontaktować się z adminem i przedstawić mu powód swojego niezadowolenia, który zostanie z pewnością rozważony. Drugie wyjście, to wziąć się w garść i postarać o awans, zdobywając jakąś nową cenną umiejętność, bądź wykazując się na statku w inny sposób niż na dotychczasowym szczeblu.


Kapitan - dowodzący statkiem. Kapitan w każdej chwili rejsu jest odpowiedzialny za załogę i stan techniczny jednostki, którą prowadzi. Do obowiązków kapitana należą: prowadzenie jednostki przy wchodzeniu i wychodzeniu z portów, kanałów, rzek itp.; w morzu nie może opuszczać jednostki; pełne zarządzanie załogą w warunkach kryzysowych; w niebezpieczeństwie (Kapitan schodzi zawsze ostatni) ratuje, jeśli to możliwe: dziennik, mapy, kosztowności itp.

Starszy oficer - prawa ręka kapitana. Odpowiedzialny za ładunek i konserwację statku, załatwianie spraw formalnych, środki łączności i środki ratunkowe oraz kierujący gospodarką okrętową i pracami pokładowymi. Zastępuje kapitana i jest zwierzchnikiem pozostałych oficerów, jeśli na jachcie nie wyznaczono zastępcy kapitana.

Szturman - tzw. oficer nawigacyjny, „wachtowy”. Pełni funkcję pomocnika kapitana w zakresie prowadzenia statku i opieki nad sprzętem nawigacyjnym. W czasie żeglugi prowadzi jacht, chyba że dowodzenie przejął kapitan (który z definicji zawsze jachtem dowodzi).

Kuk - kucharz na statku. Do obowiązków kuka należy przygotowywanie posiłków (w miarę możliwości różnorodnych), dbanie o to by nie zabrakło składników do potraw oraz pitnej wody. W zakres obowiązków kucharza okrętowego nie wchodzi obsługa podczas posiłków i sprzątanie po nich. Stanowisko pracy kucharza nazywa się kambuz.

Kanonier - inaczej bombardier, artylerzysta.  Odpowiedzialny za artylerię. Specjalizuje się w ciężkiej artylerii oraz posiada szeroki wachlarz technik do walki na dystans. Jego zadaniem jest przygotowanie amunicji do strzelania, obsługa artyleryjskiego środka walki i koordynowanie współrzędnych celu.

Takielarz - wykonuje, montuje, demontuje, naprawia takielunek (olinowanie) na statku. Jego obowiązki obejmują: wymierzanie lin i cięcie na odpowiednie odcinki; wykonywanie splotów i węzłów linowych; zakładanie i montaż olinowania i bloków do żagli; zakładanie lin ratowniczych i ubezpieczających.

Żaglomistrz - wykwalifikowany specjalista umiejący wykonać wszystkie czynności związane z szyciem, reperowaniem i trymowaniem żagli, znający zasady ich konserwacji przechowywania.

Szkutnik - osoba zajmująca się konserwacją i naprawą statku.

Felczer - osoba odpowiedzialna za świadczenie prostej pomocy medycznej chorym i rannym. Do jego zadań należy: ustalanie rozpoznania, wdrażanie leczenia, opatrywanie ran, unieruchamianie złamań, zwichnięć i skręceń, wykonywanie drobnych zabiegów chirurgicznych. Posiada niższe kwalifikacje niż lekarz.

Zejman - doświadczony żeglarz lub marynarz.

Majtek - pomocnik marynarski wykonujący proste prace na statku.
Powrót do góry Go down
 
Hierarchia
Powrót do góry 
Strona 1 z 1

Permissions in this forum:Nie możesz odpowiadać w tematach
Heta Roger :: 
 :: Kompendium Wiedzy
-
Skocz do: